Antje Herber – Ana Azules

Ana Azules is de artiestennaam van flamencodanseres en -docente Antje Herber. Antje is geboren Berlijnse en al vele jaren met huid en haar met de flamenco verbonden. Het ‘bestia flamenca’, het flamencobeest in haar, ontwaakte nadat zij op 18-jarige leeftijd ‘toevallig’ in Spanje terecht kwam. Na een studie Spaanse taal en letterkunde vond zij in Sevilla in het diepe zuiden van Spanje haar inspiratiebron en tijdelijke woonplaats en verdiepte zij zich helemaal in de flamencokunst.

Flamencodans

Haar dansstijl is krachtig en zacht tegelijk, vol begrip en aandacht voor de schoonheid van de muziek en met name de zang. Het streven om muziek en dans tot een onscheidbare eenheid te versmelten is een primaire drijfveer voor haar werk. Zij heeft naam gemaakt in de ontwikkeling van de “Por Fiesta”-workshops in Nederland en Duitsland, waarin alles om de muzikale interactie en een intense, gezamenlijke flamencobelevenis draait. Antje heeft op zoek naar technische uitdaging en een degelijk professioneel fundament de opleiding Docent Dans in Arnhem gevolgd en in 2001 afgerond.

Flamencozang

Naast de flamencodans heeft Antje zich ook in de flamencozang verdiept en is zij steeds meer actief om deze kunst voor veel mensen toegankelijk te maken. Haar nieuwste projecten zijn de ‘Zzoniquete’-workshops en het Coro Flamenco in Utrecht. In haar groep ‘Flamenco con mil amores’ heeft zij samen met de andere danseressen de (meerstemmige) zang als een essentieel bestanddeel van de optredens ingebracht.

Zij heeft zich vooral op de ‘cantes festeros’, de vrolijke feestzang, toegelegd. Met haar enthousiasme weet zij als docente veel mensen te bereiken en aan te zetten tot samen zingen.