Flamenco-Lab

Onder de watertoren in Culemborg

Experimenteren met flamenco voor ervaren dansers

flamenco-lab banner

Flamenco-Lab is een werkplaats om te experimenteren met andere invalshoeken, disciplines en ideeën en zo tot nieuwe creaties te komen.

In 2020 zijn er 4 workshops voor gevorderde en (semi)-professionele dansers. De workshops vinden plaats in het Pompgebouw bij de Watertoren in Culemborg, een fantastische plek, in het midden van het land en vlakbij het station. Het gebouw beschikt over een prima flamencovloer en ligt naast een oude appelboomgaard waar soms schaapjes grazen verscholen tussen bomen en huizen, kortom een prachtige plek.
info & aanmelden: info@azules.nl

Flamenco-Lab
“Fantastische onzin met Flamenco”
27 september 2020 | 10:00 – 16:00 uur

Welkom op het 2e Flamenco-Lab – de nieuwe werkplaats voor gevorderde flamenco-dansers, deze keer onder leiding van Jorinde Cielen.

Docent
Wie Jorinde kent weet dat humor haar eerste natuur is. Haar onbetwistbare muzikale en dansante talenten weet ze fantastisch te benutten in de flamencodans, maar wat haar artistieke werk uniek maakt is haar vrije spel met humor. Vanuit haar speelse omgang met zin en onzin heeft zij ook al diverse kindervoorstellingen gecreëerd.
In dit Flamenco-Lab gaat zij ons meenemen op een nieuw speelveld dat zich opent tussen Vlaanderen en Spanje, zwierige dans en stijve uniformen, woeste flamenco en klassieke schoonheid, zin en onzin. Deelnemers zullen na deze speelse workshop met een grote glimlach naar huis gaan, en verrijkt zijn met een zak nieuwe ervaringen wat hun eigen tools als danser/performer betreft.

Flamenco
Twijfel je of je over voldoende niveau beschikt om mee te kunnen doen? In de flamenco-lab’s zijn techniek en snelheid minder belangrijk dan je zin om het land buiten de vertrouwde paden te ontdekken.

Jorinde: “De kern van onzin ligt in het merkwaardige verbanden leggen. Uit een logisch perspectief gezien komt Flamenco uit Vlaanderen, daar waar volgens de Spanjaarden de Flamencos (Vlamingen) wonen, daar waar Johanna de Waanzinnige haar Locura (gekte) heeft gehaald, waar het katholicisme tegen zijn grens botste, waar de grootste Barokschilder aller tijden vertoefde en rijk werd, waar de keizer van het rijk waar de zon nooit ondergaat zijn eerste kreet slaakte en later in Sevilla trouwde onder luid jaleo van de plaatselijke bevolking: Vivan los Flamencos, Viva Viva!!!! Het is dan ook de logica zelve dat wij hier de flamenco terug ons eigen maken.

De verschillende facetten van flamenco als instrument om onze eigen beweringen te maken. Klassieke of hedendaagse muziek, video, zang, handgeklap, voetenwerk, beelden… alles kan.”

Werkplaats
We ronden de dag af met het filmen van onze eigen NONSENS (Non: dienares van de Heer) en (Sense: zin). Daarvoor werken we met een simpel uniform (saai koorpakje, nonachtig, collegegirl, iets in die stijl). Als kroon op de dag zal Jorinde een grappige montage van alle filmopnames maken! Amai, dat wil je echt niet missen!

Dagindeling
10:00-11:30
uur: Core, koor, feet on the floor and hands shut the door. Alle facetten van het lichaam én flamenco worden opgewarmd.
11:45-13:00: Aangeleerde technieken krijgen vorm in een dansbare letra (zangfrase)
13:00-14:00 uur – lunchpauze
14:00-14:45 uur: Kunnen we deze letra ook op een stoel?
14:45- 15:30 uur: Flamenco voetenwerk
15:30- 16:00: Alles overlopen en fragmenten filmen.

Praktisch
docente
: Jorinde Cielen | kosten: € 90,- (contant=gaarne!) | locatie: Pompgebouw achter de Watertoren, Rijksstraatweg 45, 4103 NH Culemborg, gratis parkeren op 100 meter afstand (W. Elschotplaats) | neem mee: een yogamatje en/of dekentje(s) om op te zitten, lekkere kleding, die je warm houdt en waarin je fijn kunt bewegen én sobere kledij voor video, bijvoorbeeld schooluniform-achtig, zwart, een wit of lichtblauw hempie, of kolleke | lunch: Ik zorg voor een vegetarische soep. Neem nog iets mee wat je daarbij wilt eten (broodjes, crackers etc) en evt drinken. Leuk als je iets mee neemt om met de groep te delen! Water, thee en koffie zijn aanwezig

Volgende Flamenco-lab

  • 1 nov 2020 – Tanja van Susteren | Flamenco  & Focus
  • 29 november 2020 – Irene Álvarez | Flamenco & Bach

Info en aanmelden: info@azules.nl